Weathering with You anmeldelse: Opfølger til Your Name er ren magi

0
661
Weathering with You anmeldelse
Foto: Camera Film

Weathering with You anmeldelse: Kun en enkelt sky på himlen

Himlen i Weathering with You er fyldt med uvejrsskyer.

Men som film har instruktør Makoto Shinkais nyeste værk kun en enkelt truende tordensky på en ellers blændende blå himmel.

Det er instruktørens egen Your Name.

For det er umuligt ikke at sammenligne Weathering with You med den fremragende og globalt mest indtjenende japanske animationsfilm nogensinde Your Name.

Og så er det svært ikke at se, at Weathering with You næsten slavisk følger samme model.

Et magisk element griber ind i to unges liv, denne gang kan pigen Hina styre vejret – de forelsker sig og må gå grueligt meget igennem, mens de kæmper med splittelsen mellem et moderne japansk liv og ældgammel spiritualitet.

Det hele leder op til en – forhåbentlig – tårevædet finale.

Men denne gang føles det hele måske et par procentpoint mindre elegant.

Manuskriptet er lidt dovent, når det hiver de to elskende fra hinanden i filmens sidste akt og en pistol ender med at være lidt for letkøbt drama.

Opskriften er altså den samme og måske endda en my mindre effektiv.

Men helt ærligt, så er det ikke rigtig et problem.

Måske Makoto Shinkai næste gang skal lege lidt mere med ingredienserne. Men for nu er jeg altså fint tilfreds med endnu en film bagt i Your Name-formen.

For som animationsfilm hører Weathering with You til blandt de allerbedste.

Shinkai har ramt sin helt egen tone, der krydrer den japanske naturtro med et ubetinget moderne blik.

Filmens animerede Tokyo, er som at være der selv, og er lige så kærligt i sine detaljer på en roterende mikroovnsret som en magisk Shinto-port.

Det er en fantastisk kombination, der igen med Weathering with You er med til at slå Shinkai fast som en værdig arvtager til tronen i japansk animation.

Imens hiver den følelsesladede historie – godt hjulpet på vej af endnu et blændende soundtrack fra japanske RADWIMPS – enhver med tilbage til den tid i teenageårene, hvor enhver følelse ramte som de naturkræfter, der fylder så meget i Weathering with You.

Det er næsten umuligt ikke at give sig hen til.

Imens har Shinkai igen noget at sige, om en ung generation splittet mellem det moderne livs mange krav og et stormende indre følelsesliv.

Hinas evne til at ændre vejret, bliver en effektiv metafor for unges frustration over ikke at kunne forandre deres verden, mens klimaforandringerne også er uundgåelige at tænke på.

I sammenligning med Your Name er det måske tematisk lige mudret nok, men det er til gengæld med til at sælge den storladent melodramatiske teen-romance i filmens centrum.

Undervejs byder filmen på et væld af varmt skildrede karakterer, der hver især får deres lille bid af fortællingen.

Det er imponerende historiefortælling.

Og selvfølgelig kulminerer det hele i en visuelt slående finale, der helt fik mig til at glemme, hvorfor det overhovedet er problem, at Weathering with You går så direkte i fodsporene på Your Name.

Men næste gang må Shinkai alligevel gerne variere opskriften, bare lidt.

Weathering with You er 100% ufortyndet filmmagi, også selvom den føles bekendt for fans af Your Name.

5 af 6 stjerner anmeldelse