The Equalizer 2 anmeldelse: Badass Washington er tilbage

0
1157
The Equalizer 2 anmeldelse
Foto: UIP

The Equalizer 2 anmeldelse: Denzels første efterfølger

Så skete det endelig. Denzel Washington har lavet sin første efterfølger, og så er det endda en af den rutinerede skuespillers bedste roller, han vender tilbage til.

I optakten tvivlede jeg godt nok lidt på om historien om en af de vigtigste afroamerikanske aktivister nogensinde, der vender tilbage fra de døde i et USA under ledelse af Donald Trump, ville fungere.

Men Malcolm X 2: The Fight For America viser sig faktisk at være en både gribende og blodig opfølger til den oprindelige film…

Nej, ok, måske er rollen som Robert McCall – eller Badass Washington som jeg kalder ham – i The Equalizer ikke en af skuespillerens bedste. Men Washington tilførte alligevel nok tyngde og rå coolness til Antoine Fuquas selvtægts-action-thriller fra 2014, til at resultatet blev seværdigt.

Og det samme gælder sådan set for The Equalizer 2, der meget trofast overfor selvtægtsgenren som helhed, tilsyneladende er lavet efter mantraet: mere af det samme er en god ting.

Badass Washington har udskiftet jobbet i byggemarkedet – hvis ejere nok ikke var uhørt tilfredse med hans gør-det-selv-arbejde på et dusin russiske gangstere i første film – med et job som Lyft-chauffør.

Men selvtægt er den tidligere elite-agent fra et unavngivet regerings-agentur heldigvis ikke stoppet med, og jobbet som chauffør bringer ham i kontakt med utallige røvhuller, der selvfølgelig har brug for en omgang med hans ‘particular set of skills’.

Som The Equalizer 2 begynder, er vores helt altså solidt plantet i præmissen fra den oprindelige amerikanske TV-serie, som de nu to film er baseret på. Som en slags arbejderklasse Batman, der hjælper dem, der allermest brug for det.

Men inden længe bliver det selvfølgelig personligt – igen – da McCalls tidligere kollega Susan overfaldes på en hemmelig mission i Bruxelles. Så er der selvfølgelig dømt hævn.

The Equalizer 2 anmeldelse
Foto: UIP

Inden da skal der dog – som i den første film – lige blive plads til overraskende store mængder drama. I privaten bliver McCall mentor for en ung mand, der er splittet mellem bandemiljøet og drømmen om at blive kunstner.

Der er selvsagt ikke det mest overraskende eller udfordrende drama – og måske er det i virkeligheden med i filmen for at lokke den respekterede Washington tilbage til, hvad der må siges at være, en simpel omgang hævn-action.

Nok er det simpelt, men det fungerer. Især når det giver Washington mulighed for at komme med vise ord som “Man ain’t spelled G-U-N!”. Den aldrende skuespiller tilfører stadig sin Bronson-lignende selvtægtsmand store mængder rå karisma, og sjove små nuancer.

The Equalizer 2 anmeldelse
Foto: UIP

McCall har stadig et strejf af OCD, der overraskende nok bare gør ham mere badass, og så er han endelig nået til sidste bog i listen af ‘100 bøger du skal læse’.

Han har også stadig sit Denzel-vision, der elegant afslører alle de vaser, knive, proptrækkere og andet, der kort efter finder vej til skurkenes kød i de gammeldags brutale og veloplagte action-sekvenser.

Det er action af den hurtigt klippede type, der er en nødvendighed for at forvandle den 63-årige skuespiller til en dræbermaskine, men det er fint koreograferet og dejligt blodigt i en verden, hvor actionfilm for ofte er unødigt renskurede i håb om en lavere censurgrænse.

Sådan er det ikke hos instruktør Antoine Fuqua, der ikke er bange for at få lidt blood & guts under neglene. Det er til gengæld ærgerligt, at det altid er kvinderne, der skal være ofre. Kun Melissa Leo som Susan får lov til at slå lidt fra sig.

The Equalizer 2 anmeldelse
Foto: UIP

Men ellers må alle uden Y-kromosomer nøjes med at være nogen, der enten skal dø, voldtages eller kidnappes, for at Badass Washington enten kan hævne ellers frelse dem. Det så jeg gerne lavet om i en eventuel treer.

The Equalizer 2 lider også under et noget flommet manuskript, der byder på mindst en sidehistorie for meget.

Men alt er tilgivet, da filmen når frem til en blodig og vindomsust finale, der mest af alt føles som en slasherfilm med Denzel Washington i rollen som Jason.

Antoine Fuqua har fundet sin rette hylde som instruktør af god gammeldags mellemklasse-action, og så længe han kan lokke Washington tilbage i rollen som hævner, så er jeg klar til mere ‘equalizing’.

Denzel Washington er mere end almindeligt badass i The Equalizer 2, der byder på mere veloplagt og brutal selvtægts-action af den gamle skole.

4 af 6 stjerner anmeldelse