Klovn the Final anmeldelse: Klovn er blevet forudsigelig

0
950
Klovn the Final anmeldelse
Foto: Nordisk Film

Klovn the Final anmeldelse: Velkendte klovnerier

Frank Hvam og Casper Christensen kan stadig deres Klovn-kram.

Det er stadig sjovt at se den brovtende Casper-figur kneppe sig igennem livet og kujonagtigt undgå konsekvenserne.

Det er også stadig sjovt at se den på sin egen måde lige så egocentrerede Frank-figur rode sig ind i sociale rædselssituationer.

Men i denne tredje omgang i biografen – mere end et årti siden den oprindelig TV-serie første gang takkede af – er det altså mest i det små, at Klovn-opskriften stadig bider sig fast.

Det er i kemien mellem comedy ikonerne Casper Christensen og Frank Hvam. I deres sproglige finurligheder og trænede mimik.

I de små ligegyldige replikker, der rammer en genkendeligt akavet tone og spidder mange midaldrende danske mænd på kornet.

Der finder Klovn the Final stadig en slags berettigelse.

Men det nyskabende, og de grænseoverskridende elementer, der oprindeligt gjorde Klovn til et fænomen, er blevet til en slidt skabelon.

Denne forhåbentlig sidste omgang Klovn roder sig ud i en anstrengt historie, der postulerer at handle om Mias lyst til skilsmisse fra Frank, men som egentlig er en akavet sammenkædning af forudsigelige sketches.

Den hensynsløse situationskomedie, der drev Klovn-serien og den fremragende første film frem, er forvandlet til en serie forudsigelige setups og payoffs.

Det er til at gennemskue, at når en tandbørste puttes op i røven, så bliver den nok brugt i en mund senere.

Eller hvad mon der sker, når en flaske øjendråber til forveksling ligner en flaske superlim?

Er børneorm og tilhørende kradsen i røven egentlig sjovt, når det ikke bruges til noget som helst?

Klovn the Final drukner sin spilletid i den slags små kluntede jokes, der mest virker som kasserede manuskripter fra serien, og som aldrig rigtigt smelter sammen til en større helhed.

Og det er altså kun Frank og Caspers kemi og unægtelige komiske sans, der hæver den løsrevne samling lokumshumor over andre ubrugelige danske komedier som Klassefesten eller Jagtsæson.

Der er efterhånden flere ligheder end forskelle.

Og det er fandeme trist.

For en gang var Klovn noget særligt.

Og titlen Klovn the Final lover et sidste ridt med de elskede fjolser og en mulighed for at binde en sløjfe på de mange års historier.

Men i stedet slår skaberne sig til tåls med et forudsigeligt ekko af fordums storhed.

Der er stadig grin at finde – i det små – men det er efterhånden ved at være tid til at efterlade Klovn i fortiden.

Casper Christensen og Frank Hvam har stadig kemi, men Klovn the Final er en alt for forudsigelig og doven sidste tur i manegen.

3 af 6 stjerner filmanmeldelse