Dagens julefilm 9. december

Hver dag indtil jul anbefaler Kinosaur en julefilm. Fra klejne-sød melankoli til snapse-bitre julegys. Fra klassikerne til de mere kontroversielle.

0
596
Fars fede juleferie
Julefilmkalender

Dagens julefilm: National Lampoon’s Christmas Vacation (1989)

Fars fede juleferie
Copyright Warner Bros.

Derfor skal du se den

Dagens julefilm er National Lampoon’s Christmas Vacation – bedre kendt i Danmark som Fars fede juleferie. Det er en film, der er på manges must-see liste til jul og som også altid får en plads i julen TV-udvalg.

Det er der en god grund til.

Ganske vist er den tredje historie med Chevie Chase som farmand Clark Griswold, der vil sin familie det bedste, ikke den bedste film i rækken. Til det skydes der for meget med spredehagl, og humoren er for ujævn.

Men når den er god, er den altså virkelig sjov. Chase forvandles igen uden problemer til den ukuelige Clark. Manden der altid har storslåede planer om alle de gode oplevelser han skal skabe for sin familie. Det gælder selvfølgelig også for julen. Men tingene går aldrig helt som Clark planlægger, måske netop fordi han er blind for virkeligheden.

Ved sin side har han sin – måske for trofaste – kone Ellen spillet af den altid undervurderede Beverly D’Angelo. Sammen med et manuskript af John Hughes – for tredje gang på denne jule-liste – får de skabt en komedie, der stadig er værd at se i dag.

Julefaktor

Julefaktoren er på toppen i Fars fede juleferie. For første gang i serien skal Griswold-familien ikke ud og rejse. I stedet kommer resten af familien til dem, til den helt store højtidsfest. Det er netop julen velkendte strabadser, der danner baggrund for filmens bedste scener.

Det gælder for eksempel for isnende kolde fældning af det alt for store juletræ og de akavede møder med svigerfamilien. Men det der gør Fars fede juleferie til en af de bedste julekomedier, der er lavet, er genkendeligheden i Clarks høje ambitioner, der aldrig opfyldes.

“Det her skal være den perfekte jul!” tænker Clark, men virkeligheden vil det anderledes, uanset hvor strålende fejlfri julen i hans fantasi ser ud. Det vil nok virke bekendt for de fleste, at julen aldrig er fejlfri og ofte katastrofal, men jul, det er det alligevel.

Bonusinfo

Den tredje film i Vacation-serien byder på et væld af skuespillere, der senere skulle blive ganske kendte andre steder – især på TV. Clark er åbenbart i familie med Raymond fra Alle elsker Raymond. De har i hvert fald samme svigermor, i skikkelse af nu afdøde Doris Roberts.

Griswold børnene skulle også senere blive kendte ansigter. Audrey spilles denne gang af Juliette Lewis, der blev et af 1990’ernes helt store skuespil-navne. Hvis hendes bror Rusty virker bekendt, er det måske fordi du kan genkende skuespilleren Johnny Galecki fra roller i enten Roseanne eller The Big Bang Theory.

Hele filmserien låner i øvrigt sit navn fra et ekstremt populært grænseoverskridende humoristisk amerikansk magasin, National Lampoon, der blev et fænomen sidst i 1970’erne. Magasinet producerede også film som Animal House, Class Reunion og Movie Madness, inden det senere mere blev et brandnavn der signalerede dårlige komedier.