Dagens julefilm 8. december

Hver dag indtil jul anbefaler Kinosaur en julefilm. Fra klejne-sød melankoli til snapse-bitre julegys. Fra klassikerne til de mere kontroversielle.

0
444
Kiss Kiss Bang Bang

Dagens julefilm: Kiss Kiss Bang Bang (2005)

Kiss Kiss Bang Bang
Copyright Warner Bros.

Derfor skal du se den

Fra gårsdagens juleklassiker Home Alone går vi til en lidt mere utraditionel film til højtiden. Dagens julefilm er instruktør og manuskriptforfatter Shane Blacks Kiss Kiss Bang Bang. Black var allerede inden sin instruktørdebut kendt som en af de helt store actionpionerer med sine manuskripter til film som Lethal Weapon og The Last Boy Scout.

Med Kiss Kiss Bang Bang sprang han ud som instruktør, og det er stadig hans bedste film. Robert Downey Jr. spiller fuskeren Harry Lockhart der ved en fejl bliver skuespiller. Sammen med Val Kilmers privatdetektiv Perry van Shrike bliver han involveret i et labyrintinsk mord komplot i Hollywood.

Kiss Kiss Bang Bang er et humoristisk twist på den hårdkogte krimigenre med barske detektiver og mystiske kvinder. Black bringer sin signatur-humor til en række charmerende karakterer, mens Downeys voice-over bruger Hollywood-settingen som undskyldning for igen og igen at bryde den fjerde væg.

Det er en usandsynligt underholdende og noget nær perfekt film.

 

Julefaktor

Det lyder måske ikke som om en hårdkogt krimi ville have en ekstremt høj julefaktor, men man skal aldrig skue hunden på hårene. Shane Black har en intens fascination af juletiden som ramme for sine historier, og Kiss Kiss Bang Bang er ingen undtagelse.

Harry røver en legetøjsbutik for blandt andet at få en gave til sit barn. Michelle Monaghan kryber i en nissedragt og filmen stinker hele vejen igennem af den helt særlige julestemning, der hersker når en by som L.A. rammes af julen.

Grunden til at Shane Black er så begejstret for julen som filmiske ramme – og grunden til at så mange af julefilmene i Kinosaurs julekalender er så effektive – er at alle følelser højnes, når de præsenteres på julens kanvas. Både smerte og glæde står skarpere når de kontrasteres eller komplimenteres af den følelsesladede højtid.

Det udnytter Kiss Kiss Bang Bang til fulde, og leverer igennem det en omgang hårdkogt julekrimi.

 

Bonusinfo

Kiss Kiss Bang Bang var på mange måder startet på Robert Downey Jr.’s vej tilbage til Hollywoods A-liste. Skuespilleren havde i årene inden Kiss Kiss Bang Bang kæmpet med et voldsomt misbrug af stoffer og var af samme grund røget ind og ud af fængslet og fuldstændig ud af Hollywoods varme.

Nu er skuespilleren en af de mest indbringende i front for Marvel-filmene som Iron Man, og karrieren gik fuld cirkel da Downey igen blev instrueret af Shane Black i Iron Man 3.