Dagens julefilm 3. december

Hver dag indtil jul anbefaler Kinosaur en julefilm. Fra klejne-sød melankoli til snapse-bitre julegys. Fra klassikerne til de mere kontroversielle.

0
739
Julefilm
Julefilm

Dagens julefilm: Elf (2003)

Elf Julefilm
Copyright New Line Cinema

Derfor skal du se den

Fra 1980erne og Die Hard bevæger vi os i dag op til en af nullernes bedste julefilm – med mindre du hader Will Ferrel. Det gør jeg ikke. Ferrel er perfekt i rollen som menneskedrengen Buddy, der er opvokset som Alf på nordpolen.

Da de bliver lidt for tydeligt at han ikke helt passer ind, får han sandheden at vide og søger til New York for at møde sin far; en kynisk forlægger spillet af James Caan. Det er ikke i sin forudsigelige og lidt klæbrige historie at Elf brillererer – selvom mange julefilm netop lever i kraft af deres forudsigelige formular.

I stedet er det humoren – der blandt andet skyldes en ukrediteret omskrivning af manuskriptet af Adam Mckay og Ferrel selv – der bærer Elf frem. Samt selvfølgelig den varme Will Ferrel injicerer i sin mandebarnsfigur blandt den til tider næsten absurde humor. Hans ukuelige optimisme clasher med de hårde realiteter i New York. “Gode nyheder, jeg så en hund i dag!” er en replik, der stadig får mig til at grine hvert eneste år.

 

Julefaktor

En menneske opvokset på nordpolen som alf skal finde sin plads i verden. Hvor meget mere jul har du brug for?

Ikke meget mere, og hvis din kvalmtærskel for jule-melankoli er lav, skal du nok stoppe Elf inden du når frem til afslutningen. Her har julemanden brug for julestemning for at kunne lette fra central park. Løsningen er selvfølgelig at alle synger en julesang. Her er garanti for enten gåsehud, eller himmelvendte øjne. Du vælger selv.

Jon Favreaus instruktion løfter til gengæld løjerne fra at være alt for kyniske. Han har en fantastisk sans for at bruge praktiske effekter, der blandt andet gør nordpolen til en imponerende scenografisk bedrift. Og så er fremstillingen af New Yorks ‘mounted police’ som sortklædte Nazgül fra Ringenes Herre også både smart og sjov.

Bonus-info

Den både fine og komiske brug af stop-motion animation i Elf er inspireret af de amerikanske juleprogrammer produceret af selskabet Rankin Bass. De er ikke specielt kendte i Europa, men i USA er det en fast juletradition at se de hyggelige stop-motion produktioner, der bl.a. Inkluderer Rudolph the Red Nosed Reindeer og Jack Frost.

Kom igen i morgen for et gotisk eventyr, der gør sig godt ved juletid.