Dagens julefilm 4. December

Hver dag indtil jul anbefaler Kinosaur en julefilm. Fra klejne-sød melankoli til snapse-bitre julegys. Fra klassikerne til de mere kontroversielle.

0
439
Julefilm

Dagens julefilm: Edward Scissorhands (1990)

Edwards Scissorhands
Copyright 20th Century Fox

Derfor skal du se den

Hvis du kun skal se en film af instruktør Tim Burton, så lad det være Edward Scissorhands. Den viser hvorfor instruktøren blev et Hollywood-fænomen i slutningen af 1980erne og de tidlige 1990ere. I et gotisk slot over en lille pastel-farvet parcelhus-by bor den ensomme Edward, spillet af Johnny Depp i sit film-gennembrud.

Edward er en ufærdig opfindelse af en gal, men sød, opfinder, der aldrig nåede at give ham hænder. Derfor har han lange sakse i stedet. Edward er med andre ord anderledes – en outsider – som i alle Burtons film. Derfor går alt heller ikke glat, da han inviteres ned i den normale by, der både udnytter og ikke forstår ham.

Burtons visuelle poesi og Danny Elfmans uforlignelige musik inspirerede generationer af triste teenagere – inklusive mig selv – og kombinationen har aldrig stået skarpere end i Edward Scissorhands. Her er humor, mørk melankoli og sentimentalitet i lange baner. Edwars Scissorhands er stadig lige så frisk som da den havde premiere.

Julefaktor

Det er måske ikke alle, der betragter Edward Scissorhands som en julefilm, men tænk nu lige tilbage. Hele fortællingen er bundet ind i en rammehistorie om en bedstemor, der fortæller sit barnebarn, hvorfor det sner.

Edwards historie begynder ikke til jul, men det er der den ender, omgivet af julelys og sne. Imens tager de fleste omkring Edward mere og mere afstand til ham. Af samme grund er Edwards Scissorhands en god belysning af et andet aspekt ved jul. Isolationen, tristheden og melankolien, der for mange ligger bag den gran-dekorererede facade.

Julen er for mange den tid, hvor de føler sig allermest alene, og det rammer Burtons film på kornet. Sæt den på i år, og græd sammen med mig, når Winona Ryder endelig forklarer, hvor sneen kommer fra.

Bonus-info

De fleste filmnørder ved nok, at det er horror-ikonet Vincent Price, der spiller opfinderen, der aldrig får færdiggjort Edwards hænder. Men det er måske ikke alle der ved at Tom Cruise var ved at trække saksehænderne på inden Depp fik rollen.

Cruise var dog ikke helt tilfreds, hverken med karakteren Edward eller med filmens triste slutning. Derfor endte det med at være Depp, der dengang hovedsageligt var kendt som teen-idol fra serien 21 Jump Street, der fik rollen. Det blev starten på et langt samarbejde mellem Depp og Burton. Et samarbejde der både har bragt genialiteter som Edward Scissorhands, og rædsler som Alice i eventyrland.

Edward Scissorhands er ikke det sidste vi kommer til at se til Burton i Kinosaurs julekalender, men i morgen skal vi igennem en helt anderledes film.