Three Identical Strangers anmeldelse: Stærkt underholdende trillinge-dokumentar

0
1703
Three Identical Strangers anmeldelse
Foto: Neon

Three identical Strangers anmeldelse: På kanten af ugeblad

Det er en historie skabt til ugebladsforsider.

Tre mænd opdager først som unge voksne, at de er født som identiske trillinger!

Ved et rent tilfælde opdager adopterede David Kellman, Eddy Galland og Bobby Shafran i 1980, at de ikke alene har søskende, men er tvillinger.

Det er en vanvittig historie, der hurtigt får gjort de fotogene mænd til B-liste celebs i 1980’ernes sladderbladshungrende USA.

Inden længe er de tre unge mænd i landsdækkende talkshows, mens de slår sig løs med deres nyfundne brødre på New Yorks-festscene.

Det er den usandsynlige – men sande – historie, instruktør Tim Wardle tackler i sin dokumentar Three Identical Strangers.

Og historien er så bizar, og så underligt hjertevarmende, at den næsten rummer samme fascinationskraft som den må have gjort for USA befolkning dengang i starten af 1980’erne.

Trillingerne viser sig at være overraskende ens i smag og opførsel, og de spiller det selvfølgelig op for kameraerne med ens tøj og letkøbte jokes.

Wardle guider publikum gennem historien med et solidt, men uprangende, filmsprog sat sammen af arkivmateriale, nye interviews – især med hovedpersonerne selv og rekonstruktioner.

Men hvis du gætter på, at historien om genforenede trillinger har lidt svært ved at løfte halvanden times spilletid, så har du ret.

Men Three Identical Strangers har heldigvis overraskelser oppe i ærmet.

For inden længe dykker den ned i grunden til, at trillingerne voksede op hver for sig, og spørgsmål om arv og miljø begynder at tegne sig på en uhyggelig baggrund.

Mere ville det være synd af afsløre om Three Identical Strangers, der i høj grad lever i kraft af sine overraskelser.

Filmen har næppe samme slagkraft på ved gensyn, men som umiddelbar filmoplevelse er det unægteligt en medrivende og overraskende dyster fortælling.

Three Identical Strangers slår snoede sving som en thriller, men står faktisk allerstærkest, når den fokuserer på de menneskelige konsekvenser bag den glittede historie.

For trillingerne er ikke kommet helskindet gennem deres historie, der ellers umiddelbart virker som en ren solstråle.

Til tider dykker instruktør Wardle lidt for langt ind i konspirationsteoretiske antagelser, og særligt mod slutningen, tager filmen måske ikke sit bevismateriale alvorligt nok.

Men den ender alligevel som en stærkt underholdende – og til tider også tankevækkende – gengivelse af en ubegribelig historie.

Også selvom den hele tiden balancerer lige på kanten af ugeblad.

Three Identical Strangers er en stærkt underholdende dokumentar med et plot, der er en thriller værdig.

4 af 6 stjerner anmeldelse