Nahid anmeldelse: Ægteskab på månedsbasis

0
604
Foto: Noori Pictures

Nahid anmeldelse: Forny dit ægteskab

Det lyder som den centrale gimmick i en romantisk komedie.

Midlertidigt ægteskab, der skal fornys hver måned. Der er sgu da noget, der kan skabe komiske forviklinger.

Men, selvom det måske lyder sådan, så er det altså ikke specielt komisk. Midlertidigt ægteskab er nemlig et reelt – og fuldstændigt bizart – hul i iransk lovgivning.

Et hul som hovedpersonen i Nahid – hun hedder sjovt nok Nahid – får brug for at udnytte.

Nahid er nemlig nyligt skilt fra Ahmad, forståeligt nok, eftersom Ahmad er en spillegal halvkriminel taber. Som del af skilsmissen har Nahid fået forældremyndigheden og teenage-sønnen, men med den mildt sagt uretfærdige detalje, at hun aldrig må gifte sig igen.

Derfor er det temmelig problematisk, at Nahid nu har fundet en sød hotel-ejer, der er dybt forelsket i hende og kan levere den økonomiske sikkerhed som Nahid og sønnen Amir Reza desperat har brug for.

Så løsningen bliver det mærkværdige midlertidige ægteskab, men det viser sig selvfølgelig at skabe endnu flere problemer.

Nahid anmeldelse
Foto: Noori Pictures

Ok, jeg får stadig lidt Nahid til at lyde som en romantisk komedie, men det er det ikke.

I stedet er Nahid et fint lille drama, der som A Man of Integrity udstiller det Byzantinske og korrumperede iranske system.

Denne gang er fokus på kvinders absurd svære navigation af samme system. Et system der åbenlyst er stærkt mandsdomineret.

Men Nahid er heldigvis ikke ren samfundskritik. Den er også et elegant karakterstudie med en fin præstation af Sareh Bayat.

Hun spiller en velskrevet figur, der nok er offer, men også en fejlbarlig kvinde, der kan finde på at købe en skrigende rød sofa, selvom hun ikke har til huslejen.

Nahid anmeldelse
Foto: Noori Pictures

Forholdet til hendes tiltagende ustyrlige søn er også både troværdigt skrevet og spillet, og ikke helt uden humor.

Resten af filmens karakterer er malet med bredere pensel, og det kniber også lidt med at holde den dramatiske damp oppe i en lidt sløvt klippet film.

Men som karakterstudie fra en del af verden vi ikke kan få nok historier fra, er Nahid et fascinerende og underholdende bekendtskab.

Også selvom jeg stadig gerne ville se det midlertidige ægteskab i komedieform.

Nahid er et elegant Iransk karakterstudie med god sans for de følelsesmæssige detaljer. Sareh Bayat bærer filmen med sin komplekse titelrolle, også hen over en noget sløvt fortalt historie.

4 af 6 stjerner anmeldelse