Dagens julefilm 1. December

Hver dag indtil jul anbefaler Kinosaur en julefilm. Fra klejne-sød melankoli til snapse-bitre julegys. Fra klassikerne til de mere kontroversielle.

0
1606
Julefilm
Kinosaurs julekalender

Dagens julefilm: Planes, Trains and Automobiles (1987)

Julefilm
Copyright Paramount

Derfor skal du se den:

Månedens første julefilm er Planes, Trains and Automobiles. Eller som den hedder på dansk Røvtur på 1. klasse. Eller som den også hedder på dansk Til lands, til vands og i luften. 

To af de største komiske talenter – måske nogensinde – bliver uvillige rejsekammerater på vej hjem til familien i højtiden. John Candy spiller den godmodige – men også rimeligt enerverende – badeforhængs-ringe-sælger (!) Del Griffith, mens Steve Martin spiller den mildt sagt anstrengte marketing-mand Neal Page.

Martin og Candys to skoler af komik smelter perfekt sammen i John Hughes komedie-klassiker, men de får også skabt to ikoniske karakterer, det er umuligt ikke at holde af. Det humoristiske højdepunkt falder allerede tidligt i filmen, da de to tvinges til at sove sammen på et ubehageligt uhumsk motelværelse, men det er kun er perle i kæden af lattervækkende scener.

Jule-faktor

Ok, månedens første julefilm har faktisk en relativt lav julefaktor: Den foregår nemlig under Thanksgiving! Men sneen ligger tykt over de amerikanske landskaber. Den uendelige serie af forsinkelser og uheld, der præger Neals rejse hjem vil også virke bekendt på alle, der har været afhængig af offentlig transport ved juletid. Også selvom danske afstande ikke helt kan følge med en rejse fra New York til Chicago.

Det er altså ikke jul, men til gengæld har Planes, Trains and Automobiles det vigtigste for en julefilm: Et stort bankende hjerte. Familien er i højsædet, og slutningen – der ikke skal afsløres for de få, der endnu ikke har set filmen – er så følelsesladet, at nogle nok står helt af. Det er jo trods alt John Hughes, der står bag.

Da de varme 80’er synthesizerer sætter ind, og alle bydes ind til hjemlig hygge til sidst, så er jeg dog jule-solgt. Det bør du også være. Thanksgiving eller ej.

Bonusinfo

Alle kender til Kevin Bacons cameo-optræden i starten af filmen, men vidste du, at han muligvis spiller den samme rolle som i en anden John Hughes film; She’s Having a Baby? Så simpelt er det nok ikke, for netop den film ser Neals kone i fjernsynet senere i filmen…mystisk!

Og så er der selvfølgelig filmens brug af ordet fuck. Det begrænser sig til en enkelt scene. Uden den scene kunne Planes, Trains and Automobiles garanteret have scoret sig en langt lavere censurgrænse. Men den begrænsede fuck-brug er til gengæld det hele værd. Se selv nedenfor, og vend tilbage i morgen for endnu en julefilm-anbefaling.