Hacker anmeldelse: Digital magi
Hacking på film er en af livets små glæder.
Det er altid en nydelse af se Hollywoods manuskriptforfattere oversætte ægte computerkriminalitet til en slags digital magi.
Hacker-film er i bedste fald forældet, så snart de er udkommet, eller også er de så vanvittigt urealistiske, at det er helt umuligt at tage dem alvorligt.
Men man kan sælge meget med selvsikkerhed, og det ved den danske instruktør Poul Berg heldigvis.
Han doserer nemlig den nye danske familiefilm Hacker med præcis den rigtige dosis selvhøjtidelighed, der gør al den fjollet underholdende hacking tygbar.
Jeg skal ellers love for at Hacker kommer rundt om næsten alle hackerfilmens faste bestanddele.
Skumle regeringsfolk søger en mystisk algoritme (Netflix?). Folk fra forsvarsministeriet kigger alvorligt på hinanden på deres computerskærme, mens de siger “Vi har en skygge!”.
Procenttællere tikker langsomt op, mens sorte biler ræser for af fange vores hackerhelt. En helt, hvis hacker-stil selvfølgelig inkluderer grinende digitale kranier, og som er omgivet af overvågninssystemer, der bare venter på at blive hacket.
Når man så tager i betragtning, at hovedpersonen er en 13-årig ved navn Benjamin, burde det hele egentlig blive alt for fjollet.
Men heldigvis tager Hacker sig selv dybt seriøst.
I en stemningsfuld åbningsscene mister unge Benjamin sin mor og kommer som resultat på bosted, hvor han bruger sine nedarvede hacker-evner til at skaffe gode karakterer til kammeraterne mod betaling.
Men inden længe banker moderens dunkle fortid på, og Benjamin bliver involveret i det skumle komplot, der involverer en algoritme moderen har opfundet.
Det hele er fortalt i et poleret filmsprog, der får Hacker til at skille sig ud blandt konkurrenterne i det dansk familefilmsfelt.
Her er ingen overspillende Martin Brygmann til at skrige ind i kameraet eller angst for at børn keder sig, hvis ingen falder på røven hvert andet minut.
I stedet giver Hacker sig godt tid til at fortælle sin historie, og udbygge sine karakterer, så det rent faktisk føles som om noget er på spil.
Benjamins relation til den fraværende mor føles ægte, og selvom den vilde hacker-jagt måske ikke føles helt så troværdig, så er den overbevisende nok.
Det er måske lige heftigt nok at kalde resultatet for en actionfilm, men at benævne Hacker som en slags familiethriller er ikke helt ved siden af.
Poul Berg lykkes med at skabe en film, der bør ramme en række aldersgrupper uden at tale ned til nogen af dem, hvilket i sig selv er ret imponerende.
At unge Rumle Kærså ikke altid helt kan få replikkerne til at lyde mundrette slår kun få skår Hacker, der formår at være noget så usandsynligt som en vellykket dansk hacker-film for hele familien.
Hacker er en stærkt underholdende thriller for hele familien, der både leverer poleret filmsprog og en stærk historie.