Dagens julefilm: The Muppet Christmas Carol (1992)

The Muppet Christmas Carol
Copyright Disney

Derfor skal du se den

Så er vi nået til vejs ende, og for tredje gang skal vi tilbage til Charles Dickens’ klassiske historie. Dagens julefilm, The Muppet Christmas Carol – eller Muppets juleeventyr – er ikke alene den bedste filmatisering af historien. Det er muligvis også den perfekte julefilm.

De geniale Muppets bringer deres signaturblanding af ærlig dybfølt historiefortælling og meta-ironisk humor til den velkendte historie om Ebenezer Scrooge. Filmen holder sig – måske overraskende – ganske tæt til den oprindelige tekst. Det sker ikke mindst gennem Gonzo, der får æren af at være selveste Charles Dickens (det siger han i hvert fald…) og filmens fortæller.

Sammen med Rizzo The Rat leverer han en stor mængde af den rammende humor. The Muppet Christmas Carol er ubetinget den sjoveste version af Dickens’ fortælling. Du behøver ikke engang være Muppet-fan for at værdsætte de fantastiske figurer – men det hjælper selvfølgelig, hvis du kan spotte de utallige Muppets, der gæsteoptræder filmen igennem.

Men The Muppet Christmas Carol forfalder aldrig til at være ren pjank. Michael Caine spiller rollen som Scrooge, som var han med i en storstilet teater-opsætning, og den britisk skuespiller bringer en tårevædet skrøbelighed til karakteren, der gør ham til den mest sympatiske film-version af Scrooge.

The Muppet Christmas Carol er samtidig en fantastisk teknisk bedrift, med dukkefører-arbejde, design og scenografi, der måske aldrig er set bedre. At den samtidig er en kæmpe hyldest til Jim Henson – den legendarisk skaber af The Muppets, der var afgået ved døden kun et par år inden – fra hans søn instruktør Brian Henson, gør den kun endnu mere bevægende.

Der er ikke et ondt ord at sige om The Muppet Christmas Carol, og hvis du har et, så har du måske brug for et natligt besøg af tre ånder…

Julefaktor

Der er ikke ligefrem grund til at argumentere for julefaktoren i The Muppet Christmas Carol. Julen er overalt, men det er særligt musikken, der finder ind til publikums julehjerte. For selvfølgelig er The Muppet Christmas Carol også en fremragende musical.

Sangene er fantastisk nynbare, og de byder på julestemning ad libitum. Om det er Kermit – øh, jeg mener Bob Cratchit – der lukke Scrooges butik og bevæger sig ud i Londons snedækkede gader mens han synger “One more Sleep Till Christmas”. Eller den overdådige fejring af julen med den muntre ‘ghost of christmas present’ og hans “It feels like christmas”.

The Muppet Christmas Carol ER julestemning, og hvis den ikke har smittet dig, når rulleteksterne løber over lærredet, så ved jeg ikke hvad jeg skal sige.

The Muppet Christmas Carol er berettiget lidt af et fænomen blandt julefilm-elskere, og alligevel er den på en eller anden måde ikke vurderet højt nok. Halvanden time sat af her juleaftensdag til at se den igen eller for første gang, er godt givet ud.

Bonusinfo

Hvis man har været så heldig – eller gammel – som mig, først at stifte bekendtskab med The Muppet Christmas Carol optaget på VHS fra DR, så vil man nok undres lidt, når man ser den nu. Den rørende sang som Scrooges elskede Belle synger til den unge Ebenezer, da hun forlader ham, “The Love We Lost” er simpelthen forsvundet.

Det skyldes at Disneys Jeffrey Katzenberg fik scenen klippet ud efter filmens premiere, med det argument at scenen var for trist og ikke ville appelere til yngre børn. Instruktør Brian Henson var ikke tilfreds, og det kan man godt forstå. Den afsluttende finalesang “The Love We Found” er en delvis reprise og direkte reference til sangen. Det fungerer simpelthen ikke lige så godt uden.

Af samme grund kan det anbefales at finde scenen på Youtube – eller herunder – og se den da unge Scrooge mødes med Belle midtvejs i filmen.

Men under alle omstændighed kan det anbefales at se The Muppets Christmas Carol inden julen er helt forbi.

Den er fantastisk.

Glædelig jul fra Kinosaur!

Facebook kommentarer