Dagens julefilm 21. december

Hver dag indtil jul anbefaler Kinosaur en julefilm. Fra klejne-sød melankoli til snapse-bitre julegys. Fra klassikerne til de mere kontroversielle.

0
1353
Bossen og bumsen
Julekalender

Dagens julefilm: Bossen og bumsen (1983)

Bossen og bumsen
Copyright Paramount

Derfor skal du se den

Med dagens film vender vi tilbage til 80’er-komedierne med Bossen og bumsen – eller Trading Places på engelsk. To af årtiets mest populære komikere Dan Aykroyd og Eddie Murphy støder sammen i historien om to rigmænd, der i et væddemål om arv vs. miljø bruger deres magt til at bytte om på to mænds liv.

Den ene er børsmægleren Winthorpe og den anden den kriminelle Billy Ray Valentine. Som man kunne forvente ryger Winthorpe i hundene – blandt andet hos den venlige prostituerede Jamie Lee Curtis – mens Billy Ray viser sig at have en imponerende sans for Wall Street.

Bossen og bumsen er mere end bare en række fish-out-of-water jokes. De er der selvfølgelig, og de er fremragende, men det er de fantastiske karakterer, og en historie der får lov til at folde sit støt og roligt ud, der har gjort Bossen og bumsen til en komedieklassiker.

Julefaktor

Bossen og bumsen foregår til jul, og de to magtliderlige skurke – the dukes – er en slags dobbelt op på Scrooges. De får deres bekomst til sidst, men vores to hovedpersoner får sig også en lektion i næstekærlighed.

Men det er selvfølgelig Dan Aykroyds ulækre julemandskostume, der har gjort Bossen og bumsen en lidt af et julefænomen. Når Aykroyds Winthorpe sidder i bussen og spiser en hel lakseside igennem det grå julemandsfuldskæg, så er julen for alvor landet.

Bonusinfo

Bossen og bumsen er instrueret af John Landis, og som alle hans film er den fyldt med små hemmeligheder. Den mest interessant er måske Frank Oz’s gæsteoptræden som en betjent, der tager Winthorpes ejendele, da Winthorpe arresteres.

Ud over at være stemme til blandt andet Yoda og Miss Piggy, så havde Frank Oz en gæsteoptræden i en anden John Landis film: Blues Brothers. Her spiller Oz den fængselsbetjent, der udleverer Jake Blues’ genstande da han løslades fra fænglset.

Hvem ved om det er den samme karakter, men en reference er det i hvert fald.