Dagens julefilm 20. december

Hver dag indtil jul anbefaler Kinosaur en julefilm. Fra klejne-sød melankoli til snapse-bitre julegys. Fra klassikerne til de mere kontroversielle.

0
625
Rare Exports
Julekalender

Dagens julefilm: Rare Exports (2010)

Rare Exports
Copyright CInet

Derfor skal du se den

Med dagens julefilm skal vi et smut til Finland. Dybt begravet under Korvatunturi-bjergene venter nemlig en hemmelighed. Et ældgammelt væsen. Julemanden. En dreng og hans far kommer på sporet af det arkæologiske fund, men den her julemand er ikke helt, som du kender den.

Det lyder som en præmis til en fjollet komedie, men Rare Exports behandler sin historie dybt alvorligt. Det er en kombination af 1980’er eventyrfilm – eller Stranger Things for yngre læsere – og iskoldt snedækket gys.

Rare Exports opbygger effektivt sin helt egen mytologi om julemanden og hans hjælpere, der overrasker filmen igennem. Bag ved er en underspillet sort humor, der ikke kunne være kommet fra mange andre steder end Finland.

Resultatet er en helt unikt underholdende film.

 

Julefaktor

Det er selvsagt ikke den typisk julestemning, der præger Rare Exports. Filmen henter julemanden hjem til et nordisk myte-landskab, og forvandler ham til en skræmmende skabning. Men filmen handler trods alt stadig om julemanden og finder sted i et snedækket Finland.

Af samme grund er julen en konstant tilstedeværelse. Men jeg garanterer, at du aldrig har set en julefilm med så mange nøgne gamle mænd. Rare Exports bliver aldrig parodisk, og er istedet et kulsort stykke kul i julesokken.

Som hvis Steven Spielberg og John Carpenter havde slået sig sammen om at lave en julefilm.

Bonusinfo

Rare Exports er en videreudvikling af instruktør Jalmari Helanders tidligere kortfilm. De handler om et firma, der jager vilde julemænd i Finland, for at eksportere dem til USA. De er ret geniale i deres egen ret, og kan begge ses herunder.

Men du bør også se den endelige film, der overgår dem begge i både udførsel og iderigdom.