Dagens julefilm 18. december

Hver dag indtil jul anbefaler Kinosaur en julefilm. Fra klejne-sød melankoli til snapse-bitre julegys. Fra klassikerne til de mere kontroversielle.

0
505
Black Christmas
Julekalender

Dagens julefilm Black Christmas (1974)

Black Christmas
Copyright Warner Bros.

Derfor skal du se den

Dagens julefilm er ikke en helt typisk en af slagsen. Vi er nemlig ude i en vaskeægte gyser. Faktisk en slasher film – måske en af de første. Det er instruktør Bob Clark, der står bag historien om en gruppe unge universitetskvinder og deres aldrende udlej, der bor sammen i et ‘sorority-house’.

Kvinderne plages af ubehagelige telefonopkald fra en ‘stønner’, men det bliver straks værre, da kvinderne begynder at dø en efter en. Er det stønneren der står bag? Eller er morderen en anden?

Black Christmas er ikke alene en underholdende lille sag, den er også at regne for filmhistoriens måske første slasher-film. Med sine mange POV-skud og ansigtsløse morder, er den meget åbenlyst inspiration for John Carpenters klassiker Halloween. Fladpandet humor, et par overraskende twists og det Hitchcock-inspirerede filmsprog gør den til en uundgåelig oplevelse for gyser-fans.

 

Julefaktor

Hvor stor julefaktoren er i Black Christmas kommer selvfølgelig an på, hvor høj din tolerance er for kombinationen af mord og jul. Jul spiller ikke nogen afgørende betydning for plottet i Black Christmas, men det fungerer som et stemningsfuldt bagtæppe til den drabelige historie.

Det betyder nu ikke at julen ikke får plads. Her er rigeligt med julesange på soundtracket. I en scene dækker lyden af ‘christmas-carolers’ endda for skrigene fra et mord.

Det er da ægte jule-uhygge.

Bonusinfo

Filmen rummer en af de tidlige roller for Margot Kidder, der senere skulle blive Lois Lane i Richard Donners populære Superman: The Movie.

Glem heller ikke instruktør Bob Clarks julearv. Cirka 10 år senere instruerede han den noget mere familievenlige juleklassiker A Christmas Story, som allerede har været i Kinosaurs julekalender. Det er spændvidde.

Derudover kan lidt højpandet tilføjes af filmen har fået en plads i feministisk filmteori. Den indeholder både snak om kvinders ret til abort, og har et ret tydeligt tema om mænds misbrug af kvinder, der gør den til en feministisk gyserfilm.

Det behøver du nu ikke tænke over, mens du nyder mordene sammen med dine pebernødder denne december.