Dagens julefilm 11. december

Hver dag indtil jul anbefaler Kinosaur en julefilm. Fra klejne-sød melankoli til snapse-bitre julegys. Fra klassikerne til de mere kontroversielle.

0
511
Krampus
Julekalender

Dagens julefilm: Krampus (2015)

Krampus
Copyright Legendary Entertainment

Derfor skal du se den

Med dagens film tager vi hul på julegysene. Krampus er måske ikke et af de bedste eksempler. Blandingen af gys og komedie er svær. Men den scorer mange point på sit kreative overskud og sine veludførte julemonstre.

Familien Engel skal samles i julen, men det er ikke ligefrem idyllisk. Forældrene Tom og Sarah har et skidt forhold til deres søskende, og det hele falder sammen da sønnen Max hånes af sine fætre og kusiner for at have skrevet et brev til julemanden. Det får Max til at rive brevet i stykker.

Det skulle han selvfølgelig aldrig have gjort.

Næste morgen er familiens hus ramt af strømafbrydelse og fanget i en snestorm. Mystiske snemænd er dukket op i haven, og noget stort hopper mellem tagene på nabolagets huse. Det er den ældgamle skabning Krampus, der er kommet for at straffe familien.

Resultatet er en film, der aldrig helt får gjort sine karakterer interessante, men som kompenserer med et veloplagt menageri af julemonstre.

Julefaktor

Krampus er selvfølgelig en underminering af julen efter et ret åbenlyst Gremlins forbillede, men på de præmisser er julefaktoren ganske høj. Instruktør Michael Dougherty bruger julens troper til at lave en hær af veldesignede julemonstre. En klassisk jack-in-the-box forvandles til en menneskeædende slange. Legetøjsrobotter bliver til dolkeglade monstre og kagemænd bliver til morderiske små væsner.

Bag ved det hele lurer selvfølgelig den frygtede Krampus, baseret på det europæiske folkesagn. Krampus er også både elegant designet og udført, som en mareridts-lignende udgave af julemanden. Filmen satser i høj grad på praktisk udførte effekter, og det betaler sig, ikke mindst fordi det er mestrene fra New Zealandske WETA-workshop, der står bag.

Krampus er et fint forsøg på en moderne gyserkomedie sat ved juletid, og fortjener et større publikum end den har fået, også selvom den ikke er perfekt.

Bonusinfo

Hold godt øje når du leder efter Krampus på streaming-tjenesterne. Der er nemlig et minimum af 8 forskellige film, der bruger Krampus i titlen. De er ikke lige så gode som Krampus.

De er faktisk slet ikke gode.Til gengæld skal de have point for kreativitet i navngivningen. Man kan da ikke andet end holde af titler som Mother Krampus og Lady Krampus.