Chaos Walking anmeldelse: Forvirret sci-fi spilder sine skuespillere

0
670
Chaos Walking anmeldelse
Foto: Nordisk Film

Chaos Walking anmeldelse: Mænd uden filter

Det er da en meget fed præmis.

På en fremmed planet påvirkes alle mænd, så deres tanker materialiserer sig, så alle kan se og høre dem.

Intet er privat længere, og andre mennesker er en konstant støj, som tankerne i øvrigt kaldes.

Det er da en ide, med rig mulighed for køns-satire, samfundskritik og suspense. Hvordan holder man noget hemmeligt, når alle kan høre ens tanker?

Det er præmissen i forfatter Patrick Ness’ kritikerroste roman The Knife of Never Letting Go. Og dermed også præmissen i instruktør Doug Limans filmatisering af bogen Chaos Walking.

Jeg håber bogen er bedre.

For Chaos Walking bruger aldrig ‘støjen’ til noget som helst af værdi. I stedet for en snedig science-fiction fabel eller et opfindsomt ungdomseventyr er Chaos Walking endt som den helt forkerte slags kaos.

Skuespillerne – der ellers tæller super karismatiske Tom Holland, Daisy Ridley, Mads Mikkelsen og Cynthia Erivo – spiller som om de er i forskellige rum og påvirket af heftige smertestillende piller.

Kemien mellem Tom Holland – den sidste dreng i en verden uden kvinder – og Daisy Ridleys udefrakommende kvinde er lig nul.

Imens forvandler Chaos Walking sin ret interessante sci-fi ide til lilla effekt-røg og en tilsyneladende uendelig jagt gennem skoven.

Det hele føles lidt som om en algoritme har forsøgt at skabe en ‘young adult’-blockbuster ved at gravrøve andre film fra genren.

Karaktererne virker ikke drevet af menneskelig motivation – jeg er stadig ikke helt sikker på, hvad det overhovedet er skurken vil opnå – og bifigurerne virker som rester fra bogforlægget, der enten skulle have været skåret fra eller uddybet mere.

Det mærkes tydeligt, at produktionen af Chaos Walking har været noget rod.

Den langsommelige skovtur fører til sidst til en ekstremt antiklimatisk afslutning.

Jeg tvivler på, at resten af Patrick Ness’ bogtrilogi finder vej til det store lærred.

Chaos Walking er fyldt med den forkerte slags kaos, når den spilder sine skuespillere i et rodet og kedeligt sammenkog af bedre film.

2 af 6 stjerner anmeldelse