Den gode spion anmeldelse: Den varmhjertede kolde krig
Endelig har Benedict Cumberbatch fundet en rolle med et navn, der lyder præcis så Harry Potter-opdigtet britisk som hans eget.
Greville Wynne hedder han. Eller rettere: Det hed han. For Den gode spion er baseret på en sand historie, som jeg kendte intet til på forhånd.
Og det er faktisk en fordel for instruktør Dominic Cookes koldkrigsfortælling, at kende så lidt som muligt til historien bag den.
Wikipedia er ikke anbefalet.
Den gode spion fungerer bedst, når man ikke ved, hvordan det ender for den helt almindelige britiske sælger, der pludselige rekrutteres af MI6 til en hemmelig mission i 1960’ernes Rusland.
Dominic Cooke får nemlig vredet en effektiv John Le Carré-lignende spænding ud af historien om en enkelt charmerende brite, der pludselig får en vital rolle i den kolde krig.
Hans opgave er at kontakte en afgørende russisk kilde under dække af simple salgsaftaler. Men inden længe får den russiske alfabetsuppe af et efterretningssystem færten af aftalen.
Af samme grund bliver Wynnes rejser til Rusland tiltagende farlige. Måsen rykkes gradvist ud på kanten af biografsædet i takt med, at Den gode spion bliver tiltagende dyster.
Men spændingen til trods er Den gode spion egentlig bedst, når den har en vis lethed.
Manuskriptet og Cumberbatchs charmerede præstation drysser en forfriskende mængde humor udover filmen.
Det passer fint til filmens meget menneskelige vinkel på det historiske stof.
Den gode spion er mere interesseret i konsekvenserne for Wynnes familie hjemme i England, og i hans venskab med den russiske kilde Oleg Penkovsky, end den er i de storrygende politikere og spioner, der plejer af dominere filmiske koldkrigsfortællinger.
Det udmønter sig i en overraskende bevægende slutning – som nok igen slår hårdere, hvis man ikke kender til Wynnes historie på forhånd.
Til gengæld hæmmes filmen af et lidt fladt udtryk, som mere hører hjemme i en mellemgod miniserie, end noget skabt til det store lærred.
Det stopper dog ikke Cumberbatchs præstation som charmetrolden Wynne fra at skinne igennem. Fra ærkebritisk og tørt humoristisk sælger, til idealistisk spion villig til at ofre alt for en sag.
Cumberbatch støttes godt op af Merab Ninidze på den russiske side, mens Rachel Brosnahan også får skabt nuancer i den ellers lidt utaknemmelig rolle som afventende mor.
Men der er altså ingen af dem, hvis navn kan konkurrere med Greville Wynne.
Den gode spion forvandler en sand historie til en rørende spændingsfilm med en veloplagt Benedict Cumberbatch i centrum.