Dagens julefilm 23. december

Hver dag indtil jul anbefaler Kinosaur en julefilm. Fra klejne-sød melankoli til snapse-bitre julegys. Fra klassikerne til de mere kontroversielle.

0
1534
The Nightmare Before Christmas
Julekalender

Dagens julefilm: Tim Burton’s The Nightmare Before Christmas (1993)

The Nightmare Before Christmas
Copyright Disney

Derfor skal du se den

Dagens julefilm er en af giganterne: Tim Burton’s The Nightmare Before Christmas. Med sine uforlignelige designe, elskelige figurer og suveræne animation er The Nightmare Before Christmas en animationsklassiker i sin egen ret.

Det er muligvis den film, der bringer Burtons pop-gotiske univers og sensibiliteter til live mest direkte og med største præcision. Den ekspressionistiske Halloween-town er muligvis det tætteste vi nogensinde kommer på et besøg i Burtons hjerne. Og husk nu på, at filmen ikke engang er instrueret af Burton.

Nej, The Nightmare Before Christmas er instrueret af animationsmesteren Henry Selick, og det er ubetinget ham, der har en stor del af æren for filmens mesterlighed. Der er en grund til at merchandise fra filmen stadig er en fast bestanddel af en lang række butikkers sortiment selv her snart 25 år (!) efter filmens premiere. Og glem nu heller ikke Danny Elfmans musical-numre, der måske hører til det bedste den legendarisk komponist har lavet.

Hvis du endnu ikke har stiftet bekendtskab med Jack Skellington, Sally, Doctor Finkelstein, Lock, Shock, Barrel, Oogie Boogie, Zero og alle de andre – eller hvis du bare ikke har set den i år – eller i denne måned. Så har du min tilladelse til straks at sætte dig foran en af de bedste animerede film nogensinde.

Julefaktor

Man kan ikke ligefrem kalde The Nightmare Before Christmas for en kontroversiel julefilm, men blandt fans har der i årevis hersket en debat om filmen. Er det egentlig mere end julefilm eller en Halloweenfilm?

Vores hovedpersoner er jo trods alt fra Halloween Town, og den gotisk uhygge er ren Halloween. Men Jack Skellington – kongen af Halloween – bliver jo forelsket i julen, og tyvstjæler den. Julen har unægteligt en stor plads i filmen.

Filmens instruktør Henry Selick har dog forsøgt at afgøre sagen en gang for alle: The Nightmare Before Christmas er en Halloweenfilm. Den udspringer af glæden til den hyggeligt uhyggelige højtid, og fejrer den langt mere end den fejrer julen.

Alligevel vil jeg mene, at filmen hører til i Kinosaurs julekalender. Filmen havde ikke været det samme uden jul, og den lykkelige slutning skylder en hel del mere til julen, end til Halloween.

Så behold du trygt filmen i den årlige julerotation.

Bonusinfo

The Nightmare Before Christmas startede som et tre sider langt digt skrevet af Burton mens han stadig arbejdede hos Disney. Mens han bl.a. arbejdede på Mads & Mikkel forsøgte han at få projektet realiseret, men Disney var ikke interesserede. I hvert fald ikke indtil Burton var blevet et enormt navn gennem blandt andet Batman. Pludselig så den mærkelig dukkefilm noget mere tiltrækkende ud.

Jack Skellington dukker i øvrigt op i Henry Selicks senere film. Først i James and the Giant Peach som piratkaptajn, men også i Coraline, hvor Jacks ansigt et kort sekund kan ses i en æggeblomme!