Dagens julefilm 7. december

Hver dag indtil jul anbefaler Kinosaur en julefilm. Fra klejne-sød melankoli til snapse-bitre julegys. Fra klassikerne til de mere kontroversielle.

0
666
Home Alone

Dagens julefilm: Home Alone (1990)

Home Alone
Copyright 20th Century Fox

Derfor skal du se den

Ja, ja, du har selvfølgelig set den, men lad os lige tale lidt om den alligevel. Historien om Kevin McCallister, der ved et uheld efterlades alene hjemme, mens resten af familien tager på ferie i frankrig, må være en af de julefilm flest mennesker kender.

Home Alone, eller Alene hjemme som den hedder på dansk, er stadig den højest indtjenende julefilm nogensinde, og indtil The Hangover i 2011 var den også den højest indtjenende komedie nogensinde.

Det er ikke for sjov.

Maculay Culkin blev et fænomen, og han er stadig en af de meste karismatiske børneskuespillere nogensinde, også selvom Kevin måske er lige lovligt gammelklog til tider. Samtidig får filmens manuskript tegnet Kevins enorme familie flot op, på trods af deres forsvindende lille rolle.

Birollerne er imponerende udfyldt. Catherine O’Hara  er på mange måder filmens hjerte som Kevins mor, der desperat forsøger at komme hjem til sin søn. Men glem heller ikke John Candy i birollen som godmodig klarinetspiller.

Men det er Chris Columbus instruktion, der gør filmen til noget helt særligt. Se for eksempel hvordan han lader kameraet vandre rundt mellem familiemedlemmerne i filmens åbningsscene. Og selvfølgelig orkestreringen af filmens højdepunkt: Kevins forsvar af hjemmet med alverdens fælder. Her er imponerende slapstick og en næsten Jackass agtig brutalitet, der kun sjældent er blevet matchet i en familiefilm siden.

 

Julefaktor

Chicago forstæderne har aldrig set så julet ud som i Home alone. Kevin beskytter sit hjem på selveste juleaften, og filmen slutter med en hjertelig genforening julemorgen. Med andre ord er julefaktoren i top.

Det skyldes ikke mindst Chris Columbus imponerende instruktion. Ja, han trækker lige lovlig tungt i følelserne, men han forstår til gengæld også kontrasterne, der gør en julefilm god. Kevins hjem er perfekt julepyntet, mens den mørke nat udenfor er tilpas uhyggelig og kold til, at den lune jul varmer endnu mere.

Julehyggen rammer for alvor da Kevin i filmens sidste billede ser at hans nye ven, den ellers frygtede gamle mand med sneploven, også har taget sig sammen til at blive forenet med sin familie i julen.

Og ikke et øje var tørt.

Bonus-info

Vi har allerede haft John Hughes på listen med hans Planes, Trains and Automobiles, men han har faktisk også produceret Home Alone. Og hvis du synes Kevins hus ligner Steve Martins i den film, så er det forståeligt. De to huse ligger i samme Chicago-forstad, kun et par gade fra hinanden.

Instruktør Chris Columbus skulle senere instruere de to første Harry Potter film, og der er tråde i de film til Home Alone. John Williams fremragende musik til begge film har forbavsende ligheder. Men også visuelt, i den præcise scenografi og brugen af lys, er der ligheder mellem filmene. Ikke mindst i Harry Potter-filmenes forrygende julescener.

Måske voksne Kevin og Harry kunne møde hinanden i en fremtidig film?