Dagens julefilm 14. december

Hver dag indtil jul anbefaler Kinosaur en julefilm. Fra klejne-sød melankoli til snapse-bitre julegys. Fra klassikerne til de mere kontroversielle.

0
476
A Very Murray Christmas
Julekalender

Dagens julefilm: A Very Murray Christmas (2015)

A Very Murray Christmas
Copyright Netflix

Derfor skal du se den

Dagens julefilm er egentlig slet ikke en film. Det er en såkaldt holiday special. Holiday specials er en helt særlig slags amerikansk variete-show, ofte centreret omkring en stjerne, der får besøg af andre kendte i en løst forbundet serie af juleoptrædender.

I dette tilfælde er stjernen den enestående Bill Murray, hvis holiday-special går i vasken på, da Hotel Carlyle Bliver sneet inde. Men lur mig om ikke en række stjerner dukker op alligevel og spreder julestemningen med Murray på hotellet.

A Very Murray Christmas er instrueret af Sofia Coppola, der var en stor del af Murrays anden guldalder, der indledtes med hendes Lost In Translation. I A Very Murray Christmas bruger hun Murrays persona på meget samme måde som i den klassiske film. A Very Murray Christmas kombinerer sarkasme og det dybfølte som kun Murray kan det.

Resultatet er en oplevelse helt for sig.

Julefaktor

A Very Murray Christmas er som sagt en Holiday special, så julefaktoren er i top. Det er til gengæld julefaktor som kun Murray kan levere den. Der er noget ubetinget hyggeligt ved det indsneede hotel ramt af strømafbrydelse, mens den noget mavesure Murray også får lov til at sprede julestemning med en række musiknumre.

Men hvornår A Very Murray Christmas er en sarkastisk spoof af Holiday Specials, og hvornår den er en oprigtig fejring af julen, er svært at skelne. Der er altid et glimt i øjet, og Murrays sangtalent handler mere om karisma end egentlig melodi.

Samtidig leverer finalen på A Very Murray Christmas en række numre med Murray, Miley Cyrus og George Clooney, der veksler mellem det urkomiske og det klassisk smukke. Det er lidt kunstigt, lidt kynisk, lidt komisk og lidt smukt.

Lige sådan cirka ligesom julen er det.

Af samme grund går du ikke galt i byen med at tilbringe en times tid i Murrays julede selskab.

Bonusinfo

A Very Murray Christmas er spækket med cameos – nogle med bedre sangtalent end andre. Men vidste du at det egenlig var den legendariske rapper Rick Ross, der skulle have sunget Santa Claus Wants Some Lovin’ som del af showets finale. I sidste øjeblik meldte han fra, og George Clooney trådte til. Resultatet taler helt for sig selv i videoen nedenfor og er nok markant anderledes, end Ross’ udgave havde været.

Den legendariske musiker Paul Shaffer står bag de fleste af arrangementerne i A Very Murray Christmas, men holder du godt øje med rulleteksterne spotter du også navnet Tom ‘Bones’ Malone. Hvis det virker bekendt, så er det nok fordi du er fan af Blues Brothers, hvor selv samme Tom Malone er en del af bandet.

Paul Shaffer og Bill Murray har i øvrigt et langt venskab. De har igen i år lavet et musikalsk samarbejde, den noget mystiske ‘Happy Street’, som du også kan se nedenfor. Læg mærke til de mange referencer til Murrays karriere, inklusive en julefilm, vi har kigget på tidligere i december.