Mugge & vejfesten anmeldelse: I skyggen af Anden
Det er efterhånden ved at være tradition, at ellers grænsesøgende komikere pludselig får succes som børnebogsforfattere.
Nu er næste trin tilsyneladende at børnebøgerne filmatiseres som animerede film. Som regel med stor succes.
Det gælder både for Jakob Martin Strid med Den utrolige historie om den kæmpestore pære, Anders Matthesen med Ternet Ninja og nu også Michael Wulff og Anders Morgenthaler med Mugge & vejfesten.
Det gør det også svært ikke at sammenligne filmene, og i den sammenligning halter Mugge & vejfesten desværre bagefter.
Det er ellers ikke en mangel på sjove ideer, der plager Mugge & vejfesten.
10-årige Mugge bor i et kvarter befolket af alt fra parkour-nudister over skøre kattedamer til nynazister med for lidt plads til at heile.
Mugge & vejfesten indeholder med andre ord en overflod af den slags absurde ideer, der har gjort Wulffmorgenthalers tegneseriestribe til en international succes.
Det er da heller ikke svært at se, hvorfor 8-12-årige har været ved at dø af grin og bogforlægget og sandsynligvis også vil more sig over filmen.
Problemet er bare at de mange gags aldrig rigtigt samler sig til noget større eller udvikles i nævneværdig grad.
Det er som om ideerne i sig selv er nok for Mugge & Vejfesten, men fjerde gang parkour-nudisterne nævnes har unægteligt ikke helt samme slagkraft som den første.
De mange jokes bindes sammen af en lidt intetsigende rammehistorie, om en mand der overvåger Mugges liv på afstand.
Imens skal Mugges forældre skilles. Det giver Wulffmorgenthaler lejlighed til at levere lidt af den slags moralske satire, som Anders Matthesen leverer så skarpt i Ternet Ninja.
Men lidt letkøbte referencer til crossfit og selfies tilsat et lidt mudret budskab om at voksne skal kæmpe for det vigtige i livet, men også slappe lidt af, er hvad Mugge & vejfesten får leveret.
Animationen er kulørt og funktionel selvom enkelte indslag med 2d-animation, minder en lidt for meget om, at Anders Morgenthalers personlige streg rummer lang mere personlighed end de mere glatte 3d-figurer.
Det betyder ikke, at Mugge & vejfesten er helt spild af tid.
Til det har den for mange gode ideer og enkelte figurer – blandt andet en noget overraskende jysk megaskurk – der overskrider filmens begrænsninger.
Den kan bare ikke helt hamle op med sine konkurrenter.
Wulffmorgenthalers Mugge & vejfesten får skabt en del hyggelige grin undervejs, men kan ikke helt hamle op med sine animerede konkurrenter.