Dagens julefilm 16. december

Hver dag indtil jul anbefaler Kinosaur en julefilm. Fra klejne-sød melankoli til snapse-bitre julegys. Fra klassikerne til de mere kontroversielle.

0
960
A Christmas Carol
Julekalender

Dagens julefilm: A Christmas Carol (2009)

A Christmas Carol
Copyright Disney

Derfor skal du se den

For anden gang i Kinosaurs julekalender vender vi tilbage til en af de bedste historier nogensinde. Charles Dickens A Christmas Carol er blevet filmatisereset utallige gange, men i dag kigger vi nærmere på en af de mere undervurderede. Det er instruktør Robert Zemeckis’ version, der er dagens julefilm.

Zemeckis lavede i starten af århundredet en løs trilogi af performance-capture projekter, hvor skuespillernes præstationer digitaliseres. De er alle sammen noget undervurderede, inklusive dette forsøg ud i Dickens geniale historie. Plottet kender du allerede, så det er variationerne der er interessante.

Teknologien gør det muligt for Jim Carrey at spille både Scrooge som barn, ung mand og gammel samt alle de tre ånder, der hjemsøger ham over natten. Det giver Carrey mulighed for at være i både sit mest maniske hjørne, og sit mere afdæmpede. Ikke overraskende bliver Scrooges afsluttende forvandling særligt gakket.

Men det er Zemeckis’ visuelle legesyghed, der gør A Christmas Carol til noget særligt. Kameraet svæver umuligt rundt i filmens univers, og forvandler til tider historien til en ren forlystelsespark. Samtidig omfavner Zemeckis de mere uhyggelige dele af den oprindelige fortælling i højere grad end andre, og forvandler i flere scener filmen til en ekspressionistisk gyser.

A Christmas Carol er ikke perfekt, men den er forbandet underholdende.

 

Julefaktor

Det er A Christmas Carol, vi har med at gøre. Så julefaktoren er selv sagt i top. Den visuelt polerede stil lader den den britiske julestemning se mere perfekt end – næsten – alle andre udgaver af historien. Julestemningen rammer selvfølgelig for alvor til sidst i filmen, og filmen finale kunne måske godt have fået et par minutter mere af spilletiden til at folde sig ud.

The Ghost of Christmas Present får selvfølgelig også lov til at folde sig ud i et lysende julepyntet rum. Zemeckis hofkomponist Alan Silvestri bygger også sin musik op omkring en række klassiske julesange, der heller ikke ligefrem lægger en dæmper på julestemningen.

Bonusinfo

En anden af Zemeckis’ motion capture film Polarekspressen – som måske har en plads senere i Kinosaurs julekalender – har en gæsteoptræden af en Scrooge-marionetdukke. Lige præcis den dukke danner baggrund for designet af Scrooge i dennef film

Og så bemærk lige billedet ved kaminen i Cratchit-familiens hjem. Det er forfatteren til filmens forlæg, Charles dickens himself, der kigger forbi.