Dagens julefilm: Gremlins (1984)
Derfor skal du se den
Hold nu op. Hvis det er nødvendigt, at forklare hvorfor du skal se Gremlins, så er der ikke meget håb for fremtiden. Instruktør Joe Dante har skabt en af verdens bedste monsterfilm, der mere end elegant stiller sig overskrævs mellem gys og komedie.
Billy Peltzer får en af de bedste – og værste – filmjulegaver nogensinde. Hans mislykkede opfinder-far har fundet verdens mest nuttede dyr – en Mogwai – i en mystisk butik i Chinatown. Der er bare lige tre problemer – den kan ikke lide lys, den må ikke blive våd og den må aldrig fodres efter midnat. Det bliver Gizmo – som Billy navngiver det lille væsen – selvfølgelig, og pludselig er Kingston Falls overrendt af små glubske monstre.
Instruktør Joe Dante blander frit fra alle sine filmiske forbilleder. De små Gremlins er lige dele Looney Tunes og 1950’er monsterfilm. De små bæster for lov til at flå sig vej gennem klassisk amerikansk landsbyidyl, og det hele er vakt til live af imponerende effekter, der stadig holder den dag i dag.
For ikke at tale om Jerry Goldsmiths fantastiske musik.
Gremlins er en uundgåelig klassiker.
Julefaktor
Folkene bag julefilmene i Kinosaurs julekalender går i ring. John Hughes instruerede Planes, Trains and Automobiles og skrev Home Alone og National Lampoon’s Christmas Vacation. Home Alone er instrueret af Chris Columbus, og søreme om ikke Chris Columbus inden skrev manuskriptet til Gremlins.
Måske er det derfor julefaktoren er i top i filmen. På sin egen måde i hvert fald.
I Gremlins er julen endnu en ting de små bæster kan flå i stykker. Hverken juletræer, julelys, julegaver eller julekager er fredelige når de små Gremlins er i nærheden. Julen som baggrund er med til at forstærke Gremlins kulsorte humor.
Det eksemplificeres måske bedst da Billys kæreste i en genial scene fortæller, hvorfor hun hader jul. Hendes far døde klædt ud som julemand i familiens skorsten. Scenen er både trist, uhyggelig og morbidt komisk. Præcis som Gremlins som helhed.
Bonusinfo
Historien bag Gremlins er spækket med interessante anekdoter. Men lad os kigge på selve filmen. Producer Steven Spielberg kigger forbi på en mærkværdig cykel da farmand Randall er på opfindermesse. Her finder vi også robotten Robby the Robot kendt fra science-fiction-filmen Forbidden Planet fra 1956.
Den venlige Mr. Jones der roser Billys tegning på den lokale bar er ingen ringere end Chuck Jones, den berømte tegner og animator for Warner Brothers. Han står bag en række af deres berømte figurer, og er en stor inspirationskilde til de kaotiske Gremlins.
Så er der Spielberg-referencerne. Reklamen for Rockin’ Ricky Rialto er en åbenlys Indiana Jones reference, mens E.T. dukker op som en dukke i legetøjsforretningen og over-Gremlinen Stripe siger “Phone home ka-ka!”, da han hiver familiens telefonledning ud.
Det er kun overfladen i en film, der er spækket med referencer. Hvis du ikke har fået øje på dem, så har du jo en undskyldning for at se Gremlins igen denne december.