Ordet Carl Th. Dreyer Palladium
Copyright DFI

DFI har nu rettighederne til flere film af Carl Th. Dreyer samt sengekantsfilmene

Det Danske Filminstitut har erhvervet sig rettighederne til en stor del af dansk kulturarv. Rettighederne til filmstudiet Palladiums film tilhører nu DFI. Det inkluderer en række vidt forskellige film hvoraf flere har stor filmhistorisk betydning. Palladium startede som svensk selskab, men rykkede fra 1920’erne ind på dansk jord. Palladium har ikke produceret film siden 1970’erne og er nu blevet endegyldigt afhændet med overtagelsen af rettighederne til det store filmkatalog til DFI.

Af størst kunstnerisk betydning er nok de tre værker instrueret af Carl Th. Dreyer under Palladium. Det drejer sig om Vredens dag (1943), Ordet (1955) (se billede) og Dreyers sidste film Gertrud (1965). Dreyer betragtes ofte som en af de mest betydningsfulde og kunstnerisk interessante danske instruktører nogensinde. At DFI nu har rettighederne til de tre Dreyer-film gør formidlingen af instruktøren, og adgangen til selve filmene, langt nemmere i fremtiden. Blandt andet vil filmene nu kunne få plads på diverse streamingtjenester. Håber er at viden om Dreyer og hans betydning for dansk film på den måde vil blive tilgængelig for et bredere publikum end de filmakademikere der hidtil har været de fremmeste dyrkere af Dreyer.

Palladium var nu ellers ikke nødvendigvis kendt for de store højpandede kunstneriske produktioner. Derimod var selskabet fast leverandør af den danske folkekomedie i forskellige afskygninger. Det gælder for filmene med det danske svar på Gøg og Gokke: Fy og Bi. Også rækken på 8 sengekantsfilm startende med Mazurka på sengekanten (1970) blev produceret af Palladium. Sengekantsfilmene krydrede den danske folkekomedie med erotiske situationer og tidstypisk frisindet brug af nøgenhed. De var dog ikke decideret hardcore pornografiske som deres nærmeste konkurrenter Stjernetegnsfilmene.

Der er mange mere eller mindre skjulte skatte i Palladiums filmkatalog, og overførslen af rettighederne til DFI gør at de nu kvit og frit kan komme ud til et langt bredere publikum. For et udvalg af spændende – på meget forskellig vis – Palladium-produktioner, kan du se klip udvalgt af KINOSAUR nedenfor. For mere om Carl Th. Dreyer besøg www.carlthdreyer.dk.

 

 

 

 

Facebook kommentarer